Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy

Ciecierzyca zwana potocznie cieciorką lub grochem włoskim. Szczególnie popularna jako hummus, posiada nadzwyczajne wartości odżywcze, doskonała w diecie wegetariańskiej, ze względu na dużą zawartość białka i błonnika.

Potrawy z ciecierzycy dotarły do nas z Bliskiego Wschodu i do dziś podaje się na różne smaczne sposoby.

Zupa krem z ciecierzycy, to mix lubianych przeze mnie składników, które dodałam do zupy. Wyjątkowa, odżywcza i bardzo smaczna, z przyjemnoscią polecam ?

Zdjęcie - Zupa krem z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 650 ml bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty sezamowej
  • 1/2 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka cukru
  • pierz i sól do smaku
  • listki świeżej kolendry
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Zdjęcie - Zupa krem z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. W głębokim rondlu rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, paprykę oraz papryczkę chili bez pestek.
  2. Smażyć na srednim ogniu przez 4 minuty lub do zeszklenia.
  3. Dodać pomidory oraz kolendrę i kmin.
  4. Zalać bulionem warzywnym i gotować przez ok. 10 minut.
  5. Dodać ugotowaną ciecierzycę lub z puszki odcedzoną.
  6. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
  7. Następnie gotować jeszcze przez ok.20- 25 minut.
  8. Odstawić zupę z palnika, dodać pastę sezamową i zblenderować.
  9. Podawać na ciepło ze świeżymi listkami kolendry.

Smacznego ?

Zdjęcie - Zupa krem z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów