Zupa krem z ciecierzycy
Ciecierzyca zwana potocznie cieciorką lub grochem włoskim. Szczególnie popularna jako hummus, posiada nadzwyczajne wartości odżywcze, doskonała w diecie wegetariańskiej, ze względu na dużą zawartość białka i błonnika.
Potrawy z ciecierzycy dotarły do nas z Bliskiego Wschodu i do dziś podaje się na różne smaczne sposoby.
Zupa krem z ciecierzycy, to mix lubianych przeze mnie składników, które dodałam do zupy. Wyjątkowa, odżywcza i bardzo smaczna, z przyjemnoscią polecam ?
Składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryczka chili
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 cebula
- 650 ml bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty sezamowej
- 1/2 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka cukru
- pierz i sól do smaku
- listki świeżej kolendry
- 2 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie:
- W głębokim rondlu rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, paprykę oraz papryczkę chili bez pestek.
- Smażyć na srednim ogniu przez 4 minuty lub do zeszklenia.
- Dodać pomidory oraz kolendrę i kmin.
- Zalać bulionem warzywnym i gotować przez ok. 10 minut.
- Dodać ugotowaną ciecierzycę lub z puszki odcedzoną.
- Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
- Następnie gotować jeszcze przez ok.20- 25 minut.
- Odstawić zupę z palnika, dodać pastę sezamową i zblenderować.
- Podawać na ciepło ze świeżymi listkami kolendry.
Smacznego ?