Zupa-krem z sałaty

Zupa-krem z sałaty
Mama, która zimą dała się przekonać do wynalazku jakim są zakupy internetowe, kupiła duży foliowy tunel ogrodowy i wysiała w nim m. in. kilka gatunków sałat. W efekcie mamy teraz klęskę urodzaju sałaty i jemy ją codziennie. Niedługo nie będę mogła na nią patrzeć :)
Gdy powiedziałam jej, że chcę z sałaty zrobić zupę, skrzywiła się. Przypomniała sobie, że pewnego razu gdy była młoda, poszła do koleżanki w odwiedziny, a jej mama powiedziała do nich: „W lodówce jest sałata i serki topione, zróbcie sobie zupę”. Popukały się wtedy w czoło, bo jak to – zupa z sałaty? Kto to widział?
Nie zrobiły tej zupy.

A jednak można. I mało tego, zupa z sałaty ma fajny, ciekawy smak. Smakowała nawet mamie ;)

Zdjęcie - Zupa-krem z sałaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ZUPA-KREM Z SAŁATY
ok. 7 dużych liści sałaty,
75g serka topionego,
1 mała cebula,
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego,
3 łyżki mąki ryżowej,
4 łyżki śmietanki 18% do zup,
1 łyżka soku z cytryny,
opcjonalnie natka pietruszki do posypania

Posiekaną cebulkę, porwaną na kawałki sałatę, serek topiony i ok. 2/3 szklanki bulionu dokładnie zmiksować blenderem. Zalać resztą bulionu i gotować na małym ogniu 10 minut, mieszając i uważając, żeby nie zrobiły się grudki. Wlać śmietankę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Posypać natką pietruszki i podawać z grzankami.

(przepis od Kufelka)

A tu Sałata w innym, muzycznym wydaniu. Zespół Lettuce i przyjemny, spokojny kawałek „Break out” :)



Zdjęcie - Zupa-krem z sałaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa-krem z sałaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów