Zupa-krem z rzeżuchy

Zupa-krem z rzeżuchy
Rzeżucha od zawsze w moim wyobrażeniu spełniała rolę tylko i wyłącznie dekoracyjną. Siało się ją na 10 dni przed Wielkanocą tylko po to, by położyć na niej pisanki lub cukrowego baranka, a potem pozwolić jej uschnąć i wylądować w koszu. Do jej jedzenia jakoś nikt się nigdy nie palił.
Kiedy jednak naczytaliśmy się o tym, jak gigantyczną skarbnicą witamin, mikro- i makroelementów oraz dobra wszelakiego są pełne te małe, zielone listki, zapadliśmy na istną rzeżuchomanię. Od kilku tygodni wysiewamy jedną paczkę za drugą, a potem pakujemy do kanapek, twarożków i gdzie popadnie. Nie wpadłabym jednak na to, że można z niej zrobić zupę, gdybym nie natknęła się na przepis w książeczce "Wielkanocne potrawy kuchni domowej". Zajrzałam też do Internetu i zauważyłam, że jej lekko zmodyfikowaną wersję zrobiła w zeszłym roku Kasia.
Spodziewałam się, że ta zupa będzie dość mocno pikantna, ale jednak okazało się, że wcale nie. Jest zarazem lekka i pożywna, a do tego pięknie prezentuje się na wiosennym stole :)

Zdjęcie - Zupa-krem z rzeżuchy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ZUPA-KREM Z RZEŻUCHY
(dla 4 osób)
szklanka rzeżuchy,
4 ziemniaki,
1 mała cebula,
1 łyżka masła,
1,5 szklanki wody,
3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
4 łyżeczki śmietany,
sól i pieprz

Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na maśle. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli i jeszcze chwilę smażyć. Zalać 1,5 szklanki wrzącej wody i szklanką bulionu, przykryć i gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie (ok.20 minut). Zdjąć z ognia, dodać rzeżuchę (trochę zostawić do dekoracji) i zmiksować na gładki krem. Rozprowadzić pozostałym bulionem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu udekorować śmietaną i odłożoną rzeżuchą.
Można podawać dodatkowo z groszkiem ptysiowym lub grzankami.


Zdjęcie - Zupa-krem z rzeżuchy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów