Zupa krem z porów

3 pory

3 ziemniaki

1/2 kostki masła

2 łyżki śmietany

1 litr (około) wywaru drobiowego

sól

czerwony pieprz

 

Pory oczyścić, odkroić zielone liście, dokładnie umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać pół kostki masła. Wrzucić pokrojone pory i lekko poddusić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i poddusić. Do garnka z wywarem wlać pory i ziemniaki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ziemniaki będą miękkie, całość przelać do blendera, dodać śmietanę. Wszystko zmiksować na gładki krem.

Podawać z groszkiem ptysiowym.

W zależności jak gęsty chcecie uzyskać krem, należy albo zmniejszyć ilość wywaru lub dolać.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Zupa krem z porów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Zupa krem z porów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Zupa ziemniaczana
2

Zupa ziemniaczana

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa ziemniaczana z ajvarem
5

Zupa ziemniaczana z ajvarem

figmara figmara
figowe smaki

Zupa krem z pieczonych ziemniaków
1

Zupa krem z pieczonych ziemnia…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Cappuccino  ziemniaczane
1

Cappuccino ziemniaczane

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Zupa dziadowska
3

Zupa dziadowska

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Smakowita kartoflanka
4

Smakowita kartoflanka

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika