Zupa krem z pora
Nie jestem jakąś wielką fanką zup ale od czasu do czasu lubię zrobić taką trochę mniej tradycyjną. O zupie kremowej z pora słyszałam już wiele i widziałam w wielu książkach i gazetach ale dopiero gdy przeczytałam o niej w Akademii kulinarnej zmobilizowałam się do zrobienia. I bardzo się cieszę, bo zupa jest naprawdę wspaniała. Z chrupiącymi grzankami komponowała się idealnie.
Składniki:
- 300g pora (biała część)
- 200g ziemniaków
- 150g cebuli
- 600ml wywaru z kurczaka (lub warzywnego)
- 200ml śmietany 36%
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku (w małej ilości tłuszczu). Dodać pokrojonego pora i jeszcze chwilkę podsmażyć. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i zalać całość wywarem. Gotować do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie (niemal rozgotowane). Kolejno zupę miksować na jednolitą masę, przecedzić. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!