Zupa krem z pora i kalafiora
Po przygodach z dentystami Piotr musiał przez jakiś czas jeść rzeczy o dość delikatnej konsystencji, królowały więc zupy- kremy. To chyba najłatwiejszy sposób na przygotowanie obiadu. Wystarczy bulion, trochę warzyw i blender. Bzzz, bzzzz i gotow
e!
Zupa krem z pora i kalafiora
Składniki
- kalafior - 500 g (może być mrożony)
- por - 1 szt, duży
- ziemniaki - 2 szt
- bulion - 1 litr
- szynka - kilka plastrów
- masło - 1 łyżka
- gałka muszkatołowa -
- koperek - do podania
Sposób przygotowania
Białą część pora pokrój na talarki, zeszklij na maśle. Do garnka wlej bulion, dodaj różyczki kalafiora, ziemniaki pokrojone w kostkę i pora. Gotuj aż wszystkie składniki zmiękną. Zmiksuj zupę na gładki krem (ewentualnie dodaj więcej bulionu/wody). Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Szynkę pokrój na cienkie paseczki, usmaż na chrupko. Ułóż na wierzchu zupy, posyp koperkiem.