Zupa krem z pieczonej marchewki i dyni
Możecie mieć wrażenie, że dynię jemy codziennie i w zasadzie … niewiele się byście pomylili. Faktycznie jesienią dynię robię wyjątkowo często, uwielbiam jej uniwersalność. To taki kuchenny kameleon, zmienia się w zależności od dodatków, z jakimi ją połączymy.
Dzisiejsza zupa to mix właśnie ulubionej dyni i wielokrotnie tu przeze mnie zachwalanych pieczonych warzyw. Bo pieczone warzywa mają wyjątkowy, głęboki smak. Marchewka staje się przesłodka, a przyrumienione jej kawałki nadają potrawom cudowną głębię smaku.
Zupa krem z pieczonej marchewki i dyni Składniki
- marchew - 1/2 kg
- dynia hokkaido - 1/2 kg
- czerwona cebula - 1 szt
- żółta pasta curry - 1/2 łyżeczki, do smaku
- bulion - ok. 1 l (lub woda)
- sól - do smaku
- grzanki - lub groszek pytsiowy, po podania
- oliwa - 3 łyżki
- suszony tymianek - 1 łyżeczka
Marchewki obierz, pokrój w ok. 3 cm kawałki (nie muszą być idealnie równe), cebulę pokrój na ósemki. Warzywa skrop oliwą, posyp tymiankiem i solą, wymieszaj. Przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz w temp. 180 oC, co jakiś czas mieszając, aż staną się zarumienione i miękkie w środku. Zajmie to co najmniej 40 minut.
Do dużego garnka włóż pokrojoną na kawałki dynię (gatunek hokkaido zupełnie się rozgotowuje, nie trzeba zdejmować z niego skóry). Zalej małą ilością wody i duś do miękkości.
Dodaj do niej upieczoną marchewkę i cebulę, całość zmiksuj dodając tyle bulionu (wody), by uzuskać kremową konsystencję. Przypraw do smaku pastą curry i solą. Przed podaniem wierzch skrop oliwą.