Zupa krem z pieczonego kalafiora

Zupa krem z pieczonego kalafiora
Pyszna zupa kalafiorowa z nutami orzechowymi. Prosta i szybka. Zamiast śmietany gęsty jogurt.


Zdjęcie - Zupa krem z pieczonego kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 4-5
Składniki:
  • 350 g kalafiora
  • 250 g ziemniaków
  • 400 ml wody lub domowego bulionu
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g gęstego jogurtu
  • 20 g oliwy z oliwek + 2 łyżki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki domowego koncentratu drobiowego
  • 4 fileciki anchois
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1/5 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/5 gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
Do podania
  • 1/2 pęczka szczypiorku grubo posiekanego
  • 4 łyżki startego ser Grana Padano
  • grzanka (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1. Kalafior podziel na różyczki, polej dwoma łyżkami oliwy, posól, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz 30 minut.
  2. Do rondla z grubym dnem wlej pozostałą oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, zeszklij na małym ogniu.
  3. Dodaj wino, fileciki anchois, smaż 2 minuty.
  4. Dodaj ziemniaki posiekane w drobną kostkę, wodę, koncentrat bulionu, doprowadź do wrzenia, gotuj 20 minut.
  5. Dodaj upieczony kalafior pokrojony na mniejsze kawałki, gałkę muszkatołową, jogurt, pieprz, skórkę z cytryny, zmiksuj na gładki krem, w razie potrzeby dopraw do smaku.
  6. Gotuj 4 minuty, przelej na talerze, posyp szczypiorkiem i tartym serem.
Zdjęcie - Zupa krem z pieczonego kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wersja na thermomix
Przygotowanie:
  1. Kalafior podziel na różyczki, polej dwoma łyżkami oliwy, posól, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz 30 minut.
  2. Do naczynia miksującego włóż cebulę, czosnek, rozdrobnij 3 s./obr. 5. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodaj 20 g oliwy, 100 g wina, fileciki anchois, duś 2 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodaj ziemniaki, rozdrobnij 8s/obr.5.
  5. Dodaj 300 g wody, koncentrat bulionu, gotuj 20 min/100°C/obr.1.
  6. Dodaj upieczony kalafior pokrojony na mniejsze kawałki, gałkę muszkatołową, jogurt, pieprz, skórkę z cytryny, zmiksuj 40 s/obr. 1-8, stopniowo zwiększając obroty. W razie potrzeby dopraw do smaku.
  7. Dodaj pozostałe 200 g wody, wymieszaj 10 s./obr.3. Gotuj 4 min/100°C/obr.1.
  8. Przelej na talerze, posyp szczypiorkiem i tartym serem.


Zdjęcie - Zupa krem z pieczonego kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów