Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Na pewno wiele z Was jadło kiedyś zupę pieczarkową z proszku. A czytaliście w takich wypadkach skład? Jeśli tak, to pewnie zdziwiło Was, że pieczarki (lub ekstrakt pieczarkowy) stanowią tam tylko około 3% całego składu. Mnie też to zawsze zastanawiało – jak mało można dodać pieczarek, by nazwać zupę w proszku zupą pieczarkową?
Dlatego proponuję zrobić taki krem samodzielnie. Zupę prawdziwie pieczarkową. To naprawdę nie jest trudne :)
Niestety zupa pieczarkowa ma to do siebie, że jej kolor nie jest zbyt ciekawy (jak stwierdził mój luby: „to coś wygląda jak beton”) ale po odpowiednim udekorowaniu nada się nawet na specjalne okazje ;)

Photobucket
ZUPA KREM Z PIECZAREK
(na 4 porcje)
500g pieczarek,
2 średnie ziemniaki,
1 cebula,
1 litr bulionu warzywnego,
ok. 100ml śmietanki do zup (18%) + trochę do dekoracji,
¼ szklanki białego wina (opcjonalnie),
2 łyżki masła,
sól i pieprz,
natka pietruszki,
groszek ptysiowy lub grzanki

Pieczarki oczyścić i pokroić. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć pieczarki, aż soki, które puszczą odparują.
W garnku stopić pozostałe masło i zeszklić posiekaną cebulę. Wlać bulion, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotować.
Trochę pieczarek odłożyć, a resztę dodać do zupy. Gotować ok. 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Do zupy wlać wino i całość zmiksować na krem. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę rozlać na talerze. Każdą porcję udekorować odłożonymi wcześniej pieczarkami, kleksami ze śmietanki i natką pietruszki.
Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.


Zdjęcie - Zupa krem z pieczarek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów