Zupa krem z pieczarek
Kremowa i delikatna w konsystencji, ale z charakterem w smaczku.
Danie proste i smaczne, które można urozmacić według własnego smaku - na zdjęciu podana z fetą, ale wyśmienita jest także zabielona śmietaną/śmietanką czy jogurtem. Smakuje sama w sobie, choć świetnie sprawdza się w towarzystwie świeżej bagietki, grzanek czy pasztecików. Jednym słowem polecam, i to w różnych zestawieniach.
Składniki
- pół kg pieczarek, obranych i drobno pokrojonych
- 2 duże cebule, obranych i drobno pokrojonych
- 2 szklanki bulionu drobiowego/warzywnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- pieprz do smaku (nie żałować)
Na dużej patelni rozgrzać olej, po czym dorzucić na nią cebulę i pieczarki. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut kilka razy mieszając. Po tym czasie zawartość patelni przełożyć do garnka i zalać bulionem. Całość doprowadzić do wrzenia, a później gotować ok. 20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania przyprawić pieprzem.
Zawartość garnka przestudzić, a następnie zmiksować aż zupa będzie mieć kremową konsystencję.
Z podanej porcji wychodzą dwa duże talerze zupy lub cztery małe porcje, które dobrze sprawdzą się jako dodatek do wspomnianego pieczywa czy pasztecików.