Zupa - krem z pieczarek
Upalnym latem rzadziej mam ochotę na zupy, ale czasami zdarza się jakąś zupę popełnić. Zapraszam więc dzisiaj na moją wersję kremowej zupy pieczarkowej. Można podać ją z grzankami lub z groszkiem ptysiowym, dobrze smakuje również z domowymi kluseczkami.
Składniki:
500 g pieczarek
1 cebula
włoszczyzna: marchewka, pietruszka, kawałek selera, por
200 g kremowego serka o smaku naturalnym
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ziele angielskie, listek laurowy
łyżeczka sosu sojowego
Warzywa umyj, obierz, ugotuj warzywny wywar z zielem angielskim i listkiem laurowym. Po ugotowaniu usuń por i przyprawy. Pieczarki pokrój, posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dorzuć pieczarki i uduś je do momentu, aż cała woda odparuje. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój na kawałki i umieść w blenderze. Dorzuć do blendera pieczarki i serek, dolej wywar, zmiksuj wszystko na krem. Wywar dodawaj stopniowo, tak, aby uzyskać odpowiednią konsystencję zupy. Gotową zupę dopraw solą i pieprzem. Ja lubię dodawać do potraw z grzybami także sos sojowy, który moim zdaniem podkreśla smak grzybów.