Zupa krem z kurczaka
Rosół to chyba najbardziej popularna zupa w naszej szerokości geograficznej. Każdej niedzieli w wielu polskich kuchniach „pyrka” w wielkich garnkach od samego rana. Znacie ten scenariusz, prawda? Zdarza się, oj zdarza… U mnie rzadziej w niedzielę, ale rosół to obok pomidorowej ulubiona zupa moich dzieci, więc bywa dość często.
Ale ostatecznie nie o rosole dzisiaj miałam pisać. Pomysł na tę zupę wpadł przypadkiem, kiedyś widziałam taką w proszku i pomyślałam, że być może dałoby się przygotować coś podobnego samodzielnie. No i dało się. Jest z pewnością znacznie lepsza od proszkowego odpowiednika i dużo pożywniejsza niż sam rosół, którym jakby nie było nasycić się dość trudno.
Krem z kurczaka to nic innego niż esencjonalny rosół drobiowy przetarty do postaci gładkiego kremu. Świetnie smakuje ze złocistą grzanką, szczególnie w zimny, pochmurny dzień.Składniki:
(4-5 porcji)
- 1 duża ćwiartka z kurczaka (ok 350g)
- 150g marchewki
- 100g pietruszki
- 100g pora
- 50g selera naciowego
- ok. 2l wody
- kilka ziaren pieprzu
- 2 ziela angielskie
- sól do smaku
- 200ml kremówki 30%
- grzanki z pszennej bułki lub dowolnego chleba wg uznania
- natka pietruszki
Przygotowanie krok po kroku:
- Mięso umyj, warzywa oczyść i pokrój na połówki lub ćwiartki. Zalej zimną wodą,, dodaj ziele angielskie i pieprz i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny lub do momentu aż mięso będzie miękkie.
- W połowie czasu gotowania lekko posól.
- Miękkie mięso wyjmij z rosołu i obie z kości i skór. Rosół przecedź przez sito.
- Warzywa i mięso zmiksuj z rosołem na gładki krem.
- Dodaj kremówkę i dopraw całość do smaku. Doprowadź ponownie do wrzenia i zdejmij z ognia.
- Przygotuj grzanki. Bułkę pokrój w plastry, lekko skrop oliwą i usmaż na patelni, np grillowej.
- Podawaj na ciepło z natką pietruszki.
Smacznego!