Zupa krem z kurczaka
Uwielbiam zupy kremy i lubię eksperymentować w kuchni. Dlatego skusiła mnie ta pozycja w książe "Step by step cook's encyclopedia", którą polecałam już przy przepisie na piersi z kurczaka zawijane w szynkę parmeńską. Zachęcona wynikiem tego eksperymentu, z entuzjazmem przystąpiłam do kolejnego - przygotowania zupy kremu z kurczaka. Zupa wyszła smaczna, chociaż zarówno mi i mężowi konsystencja wydała się bardzo nietypowa i nie do końca nas przekonała. Mimo wszystko polecam, do samodzielnej oceny.
Składniki (na 4 porcje)
- 450g piersi z kurczaka
- 600ml bulionu drobiowego
- 175ml śmietany (w UKowie double, więc dość tłustej)
- 3 łyżki stołowe masła
- 4 szalotki
- 1 por
- 1 łyżka stołowa natki pietruszki
- 1 łyżka stołowa tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Poszatkuj cebulę i pora, kurczaka pokrój w kostkę. Do rozgrzanego w garnku masła dodaj poszatkowane szalotki i podsmaż do miękkości (około 3 minuty). Dodaj pora, smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj kurczaka, bulion i zioła. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 25 minut, aż kurczak będzie ugotowany i delikatny.
Zdejmij z ognia, poczekaj 10 minut, aż zupa przestygnie i zblenduj (najlepiej w robocie kuchennym - dużo łatwiej niż ręcznym blenderem). Zblendowaną zupę przelej z powrotem do garnka i lekko podgrzej (5 minut). Dodaj śmietanę i gotuj ok. 2 minuty. Podawaj przybrane gałązkami tymianku.
Smacznego! :)