Zupa krem z kurczaka

Zupa krem z kurczaka
Zdjęcie - Zupa krem z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam zupy kremy i lubię eksperymentować w kuchni. Dlatego skusiła mnie ta pozycja w książe "Step by step cook's encyclopedia", którą polecałam już przy przepisie na piersi z kurczaka zawijane w szynkę parmeńską. Zachęcona wynikiem tego eksperymentu, z entuzjazmem przystąpiłam do kolejnego - przygotowania zupy kremu z kurczaka. Zupa wyszła smaczna, chociaż zarówno mi i mężowi konsystencja wydała się bardzo nietypowa i nie do końca nas przekonała. Mimo wszystko polecam, do samodzielnej oceny.


Składniki (na 4 porcje)

  • 450g piersi z kurczaka
  • 600ml bulionu drobiowego
  • 175ml śmietany (w UKowie double, więc dość tłustej)
  • 3 łyżki stołowe masła
  • 4 szalotki
  • 1 por
  • 1 łyżka stołowa natki pietruszki
  • 1 łyżka stołowa tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Poszatkuj cebulę i pora, kurczaka pokrój w kostkę. Do rozgrzanego w garnku masła dodaj poszatkowane szalotki i podsmaż do miękkości (około 3 minuty). Dodaj pora, smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj kurczaka, bulion i zioła. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 25 minut, aż kurczak będzie ugotowany i delikatny.
Zdejmij z ognia, poczekaj 10 minut, aż zupa przestygnie i zblenduj (najlepiej w robocie kuchennym - dużo łatwiej niż ręcznym blenderem). Zblendowaną zupę przelej z powrotem do garnka i lekko podgrzej (5 minut). Dodaj śmietanę i gotuj ok. 2 minuty. Podawaj przybrane gałązkami tymianku.

Smacznego! :)


Kategorie przepisów