Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni.
Zupa krem z dyni z duszoną cebulką i jabłkiem na lekkim bulionie warzywnym. Zupa z dyni doprawiona musztardą, octem jabłkowym, zaprawiona śmietanką. Kremowa i wyrazista zupa z dyni posypana sezamem z odrobiną sosu balsamicznego. Zupa krem z dyni ma piękny złoty kolor i świetnie smakuje z czosnkowymi grzankami z bagietki. Można ją ulepszać na wiele sposobów, dodając np. marchewkę, ziemniaki i ulubione przyprawy. To jest prosty, klasyczny przepis na zupę krem z dyni. Korzystajcie z niego i koniecznie ulepszajcie go :)
Zupa krem z dyni - składniki i przyprawy:- ok. 700g miąższu z dyni, bez pestek, pokrojonego w niewielką kostkę
- 1 duże, winne jabłko, obrane i pokrojone w kostkę (bez gniazd nasiennych)
- 1 cebula
- 3 szklanki lekkiego bulionu warzywnego
- łyżeczka musztardy
- około 1/2 szklanki śmietanki 30% (może też być 18% lub 12%)
- sól i pieprz do smaku
- cukier do smaku
- ziarna sezamu, pestki dyni, grzanki, sos balsamiczny do podania
- posiekany szczypiorek lub natka pietruszki do posypania
Krok 1.
- Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojone w niewielką kostkę jabłko oraz dynię, podsmażyć wszystko razem przez chwilę.
- Następnie wlać gorący bulion warzywny, gotować około 15 minut, po czym zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku. Zupę z dyni zaprawić śmietanką.
Miłego gotowania!
Zupa krem z dyni.