Zupa krem z dyni i marchewki
No i zaczęło się. Mamy najwyraźniej już jesień, bo wkoło coraz więcej pięknie pomarańczowych dyń. W Warsztatach sezon rozpoczęliśmy przyrządzając risotto dyniowe, teraz zaś przyszedł czas na najłatwiejsze z dyniowe danie- zupę.
Wariacji na jej temat są setki, dziś połączyłam w kremie dynię ze słodką marchewką, całości pikanterii zaś dodałam odrobiną żółtej pasty curry.
Za dodatek posłużyły nam małe grzanki zapieczone z oliwą i parmezanem.
Zupa krem z dyni i marchewki Składniki- dynia - 1/2 małej sztuki
- marchew - 4 szt
- bulion - ok. 1 l
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- oliwa - ok. 2 łyżek
- sól, pieprz - do smaku
- żółtka pasta curry - do smaku, opcjonalnie
- grzanki - do podania
Obraną marchew ugotuj w bulionie do miękkości.
Dynię pokrój w plastry, ułóż na blasze i piecz ok. 20 minut w temp. 180 oC (do miękkości). Obierz ze skóry.
Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oliwie (możesz podlać odrobiną wody i dusić, cebula musi być miękka, nie zbrązowiona).
Marchew zmiksuj z dynią, cebulą i bulionem na gładki krem, dopraw do smaku. Podawaj z grzankami i serem.