Zupa krem z cukinii
Zupy kremy widziałam setki razy, czy to na blogach, w książkach, czy w programach kulinarnych. Ciekawość smaku w końcu siegnęła zenitu i stało się - zrobiłam swoją pierwszą zupę krem. Padło na krem z cukinii, bo obrodziły nam jak szalone!
Zupa jest kremowa i delikatna w smaku. Ponieważ cukinia ma raczej neutralny smak, charakter zupy będzie zależeć od jej przyprawienia i dodatków, z którymi będzie podawana. Ja jej subtelny smak podrasowałam dodatkiem chilli, curry i bazylii. Gotową zupę podałam ze słodką śmietaną kremówką, co jeszcze bardziej podkreśliło jej kremowość. Zupę można jeść samą bądź z dodatkami typu świeża bagietka, grzanki, sucharki, groszek ptysiowy - co kto lubi.
Zupa-krem ze zdjęć została zrobiona z żółtych cukinii, ale równie dobra jest z zielonych.
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 2 małe cebule (lub 1 duża)
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście świeżej bazylii
- 2 szklanki rosołu
- 1/2 płaskiej łyżeczki curry
- 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
- szczypta chilli
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia (ok. 2 łyżek)
Ogólne proporcje: na 1 cukinię - 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka wywaru.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej. Cebulę posiekać i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć do zeszklenia. W tym czasie drobno pokroić czosnek oraz dorzucić obrobione cukinie (odkroić końce, przepołowić, wydrążyć pestki ze środka, pokroić w grubszą kostkę; nie obierać ze skórki). Do zeszklonej cebuli dorzucić czosnek, chwilę smażyć razem. Dorzucić pokrojoną cukinię, wlać rosół, dodać przyprawy (soli i pieprzu nie za dużo; po zblenderowaniu składników można doprawić po swojemu). Całość dusić pod przykryciem około 20 minut (aż cukinia będzie miękka). Po tym czasie patelnię zdjąć z gazu i odstawić do lekkiego przestudzenia. Zawartość patelni przełożyć do naczynia od blendera (bądź wysokiego garnka) i potratkować blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli uznacie, że zupa jest za gęsta - dolać rosołu. Spróbować i wedle potrzeby doprawić do smaku pieprzem i solą. Zupę moża przechowywać kilka dni w lodówce w szczelnym pojemniku. Przed podaniem wystarczy podgrzać.