Zupa krem z brokułów
Składniki:
- 60 ml oleju Kujawskiego BIO rzepakowego tłoczonego na zimno
- 500 g brokułów
- 250 g ziemniaków
- 50 g cebuli
- 50 g selera naciowego
- 125 ml śmietanki roślinnej lub zwykłej
- 1 l bulionu warzywnego
- 40 g ziaren słonecznika
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
Krok 1
Na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia zeszklij pokrojone w kostkę warzywa. Gdy lekko zmiękną, zalej je bulionem. Gotuj przez 15 minut, do miękkości.
Krok 2
Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika na złoty kolor.
Krok 3
Zupę zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę przelej do talerzy, polej olejem Kujawskim BIO rzepakowym tłoczonym na zimno i posyp prażonym słonecznikiem.
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 20 minut
Okazja: obiad
Poziom trudności: łatwe