Zupa krem z bobem i gorgonzolą
Czas wrócić na ziemię po wakacyjnych wojażach, jednak rozleniwiona proponuję dzisiaj coś łatwego. Bardzo przyjemna kremowa zupa z bobu ze śmietanką i serem gorgonzola – mało wysiłku, a efekt końcowy przepyszny. Gorgonzolę można zamienić na inny ulubiony z niebieską pleśnią. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Zupa krem z bobem i gorgonzolą
(4-5 porcji)
Składniki:
- 500 g młodego bobu
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w małą kostkę
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 50-80 g gorgonzoli, pokrojonej w kostkę
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Umyty bób ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (ok. 15 min), po czym odcedź i wyłuskaj z łupinek.
- W dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło lub olej i wrzuć cebulę, ziemniaki i czosnek. Podsmaż do zeszklenia cebuli, wrzuć bób i smaż kolejne 3 minuty.
- Wlej do garnka bulion i gotuj kolejne kilka minut, lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem.
- Następnie do zmiksowanej zupy dodaj gorgonzolę wraz ze śmietaną i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się sera. Gotuj kolejne 10 minut, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj.
Smacznego!
English version
Easy broad bean and gorgonzola soup
(4-5 porcji)
Ingredients:
- 500 g young broad beans
- 1 onion, diced
- 2 cloves garlic, minced
- 3 potatoes, peeled and cut into small cubes
- 2 tablespoons clarified butter or canola oil
- 1 l vegetable or chicken stock
- 1/2 cup sour cream
- 50-80 g gorgonzola cheese, diced
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Cook broad beans in boiling salted water until soft (about 15 minutes), then drain and peel off the skins.
- Heat large saucepan over medium heat, add onions, potatoes and garlic. Cook, stirring from time to time, until onion are translucent. Next add broad beans, stir and cook for another 3 minutes.
- Add stock into the saucepan, bring to the boil and cook for a few minutes, or until the potatoes are soft. Remove the saucepan from the heat and puree with blender until smooth and creamy.
- Place the saucepan over medium heat and add gorgonzola cheese and sour cream. Cook stirring until cheese melt for 10 minutes, season with salt and pepper and serve.
Enjoy!