Zupa-krem z białych szparagów

Zupa-krem z białych  szparagów

Zdjęcie - Zupa-krem z białych  szparagów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2 pęczki białych szparagów

litr bulionu - najlepiej wegetariańskiego

3 średnie ziemniaki - pokrojone w drobna kostkę

duża cebula - drobno posiekana

250 ml gęstej śmietany

3-4 łyżki tartego parmezanu

kieliszek białego,wytrawnego wina

sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Szparagi umyłam i obrałam obieraczką do ziemniaków, odcięłam zdrewniałe końce. Obierki przepłukałam dokładnie.

Do gorącego bulionu wrzuciłam obierki ze szparagów, cukier, sól i pieprz do smaku. Gotowałam 30 minut pod przykryciem. Następnie przecedziłam wywar. Obierki wyrzuciłam.

W garnku o grubym dnie podsmażyłam na maśle cebulę - musi się zeszklić i zmięknąć. Następnie dodałam pokrojone w drobna kostkę ziemniaki i całość podsmażyłam około 10-15 minut. Dodałam startej gałki i dolałam wywar i wino, a na koniec dorzuciłam szparagi - odcięłam główki a resztę pokroiłam w mniejsze kawałki. Gotowałam całość około 15 minut - zmiksowałam zupę. Na 5 minut dorzuciłam same główki. Czas gotowania szparagów zależy od ich grubości. Grubsze szparagi trzeba gotować nieco dłużej. Główki można też zmiksować - nie trzeba ich wtedy oddzielnie gotować.

Do ugotowanej zupy dodałam śmietanę oraz tarty parmezan. Można też dosolić i dodać pieprzu do smaku. Całość podgrzałam, ale bez zagotowania.

Gotowe.

Bardzo smaczna, sezonowa zupa do której można podać grzanki z chleba.

Kategorie przepisów