Zupa-krem z białych szparagów
2 pęczki białych szparagów
litr bulionu - najlepiej wegetariańskiego
3 średnie ziemniaki - pokrojone w drobna kostkę
duża cebula - drobno posiekana
250 ml gęstej śmietany
3-4 łyżki tartego parmezanu
kieliszek białego,wytrawnego wina
sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Szparagi umyłam i obrałam obieraczką do ziemniaków, odcięłam zdrewniałe końce. Obierki przepłukałam dokładnie.
Do gorącego bulionu wrzuciłam obierki ze szparagów, cukier, sól i pieprz do smaku. Gotowałam 30 minut pod przykryciem. Następnie przecedziłam wywar. Obierki wyrzuciłam.
W garnku o grubym dnie podsmażyłam na maśle cebulę - musi się zeszklić i zmięknąć. Następnie dodałam pokrojone w drobna kostkę ziemniaki i całość podsmażyłam około 10-15 minut. Dodałam startej gałki i dolałam wywar i wino, a na koniec dorzuciłam szparagi - odcięłam główki a resztę pokroiłam w mniejsze kawałki. Gotowałam całość około 15 minut - zmiksowałam zupę. Na 5 minut dorzuciłam same główki. Czas gotowania szparagów zależy od ich grubości. Grubsze szparagi trzeba gotować nieco dłużej. Główki można też zmiksować - nie trzeba ich wtedy oddzielnie gotować.
Do ugotowanej zupy dodałam śmietanę oraz tarty parmezan. Można też dosolić i dodać pieprzu do smaku. Całość podgrzałam, ale bez zagotowania.
Gotowe.
Bardzo smaczna, sezonowa zupa do której można podać grzanki z chleba.