Zupa krem (rybny) z kawiorem
Każde święto ma swoją tradycję, inną w każdym regionie. Podlasie zdążyło nasiąknąć specyficznym klimatem Wschodu, również kulinarnie, co widać szczególnie w okolicy Świąt Wielkiej Nocy. Gotuje się tu jaja w łupinkach cebuli, dzięki czemu nabierają charakterystycznego, brunatnego koloru, do koszyczka ze święconką wkłada się niemal całe śniadanie wielkanocne, a żur często zastępuje się zupą rybną. Kto nigdy nie jadł zupy rybnej, może nie uwierzyć w bogactwo wspaniałych aromatów, w przenikające się smaki, jednym słowem - w jej wyśmienitość. Klasyczną ukraińską uchę zamieńmy jednak w elegancki krem z dodatkiem kawioru oraz ogłośmy nadejście nowej świeckiej tradycji!
Zupa krem rybny z kawiorem
Składniki:
1,5 kg dzwonków, głów z 3 gatunków ryb (np. łosoś, pstrąg, szczupak)
2,5 litra wody
duża cebula
2 marchewki
łodyga pora
pietruszka
½ selera
100 ml gęstej śmietany do podania,np. 18% bądź gęstego, greckiego jogurtu
100 g kawioru
4 łyżki oleju Kujawskiego ze smakiem (czosnek)
sól i biały pieprz
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki soku z cytryny
Porcja: 10
Czas: 160 minut
Zaczynamy od bulionu. Części ryby, głowy (bez oczu) grzbiety, brzuszki, dzwonki dokładnie myjemy. Umieszczamy w garnku wraz z listkami i zielem, zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy, a następnie gotujemy na niewielkim ogniu przez 2 - 2,5 godz. Co jakiś czas uzupełniamy zredukowany płyn. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Cebulę i pora siekamy, seler, marchew i pietruszkę ścieramy za pomocą obieraczki lub tarki. Gotowy bulion przecedzamy. Odzielamy mięso od ości, odstawiamy. W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy olej, smażymy na nim cebulę, po chwili dodajemy pozostałe warzywa, mieszamy. Po ok. 3 min., gdy smaki się przegryzą, zalewamy warzywa bulionem. Gotujemy przez ok. 20 min. Umieszczamy w garnku mięso z ryby, doprawiamy sokiem z cytryny. Zdejmujemy z ognia. Blendujemy na gładką masę. Zagotowujemy, doprawiamy solą i białym pieprzem. Podajemy z kleksem gęstej śmietany, łyżeczką kawioru i chrupiącymi tostami.
Smacznego życzą, Mr. & Mrs. Sandman
Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl Powyższą recepturę oraz 9 innych naszych propozycji, dedykowanych wielkanocnemu świętowaniu, znajdziecie w e-booku "Wielkanocna książka kucharska", której mamy przyjemność być współautorami.
Bierzcie z tego wszyscy, dzielcie się i przygotowujcie się na Tą, najważniejszą niedzielę w roku :)
Książka dostępna jest do darmowego pobrania po kliknięciu w baner.
Zupa krem rybny z kawiorem
Składniki:
1,5 kg dzwonków, głów z 3 gatunków ryb (np. łosoś, pstrąg, szczupak)
2,5 litra wody
duża cebula
2 marchewki
łodyga pora
pietruszka
½ selera
100 ml gęstej śmietany do podania,np. 18% bądź gęstego, greckiego jogurtu
100 g kawioru
4 łyżki oleju Kujawskiego ze smakiem (czosnek)
sól i biały pieprz
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki soku z cytryny
Porcja: 10
Czas: 160 minut
Zaczynamy od bulionu. Części ryby, głowy (bez oczu) grzbiety, brzuszki, dzwonki dokładnie myjemy. Umieszczamy w garnku wraz z listkami i zielem, zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy, a następnie gotujemy na niewielkim ogniu przez 2 - 2,5 godz. Co jakiś czas uzupełniamy zredukowany płyn. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Cebulę i pora siekamy, seler, marchew i pietruszkę ścieramy za pomocą obieraczki lub tarki. Gotowy bulion przecedzamy. Odzielamy mięso od ości, odstawiamy. W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy olej, smażymy na nim cebulę, po chwili dodajemy pozostałe warzywa, mieszamy. Po ok. 3 min., gdy smaki się przegryzą, zalewamy warzywa bulionem. Gotujemy przez ok. 20 min. Umieszczamy w garnku mięso z ryby, doprawiamy sokiem z cytryny. Zdejmujemy z ognia. Blendujemy na gładką masę. Zagotowujemy, doprawiamy solą i białym pieprzem. Podajemy z kleksem gęstej śmietany, łyżeczką kawioru i chrupiącymi tostami.
Smacznego życzą, Mr. & Mrs. Sandman
Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl Powyższą recepturę oraz 9 innych naszych propozycji, dedykowanych wielkanocnemu świętowaniu, znajdziecie w e-booku "Wielkanocna książka kucharska", której mamy przyjemność być współautorami.
Bierzcie z tego wszyscy, dzielcie się i przygotowujcie się na Tą, najważniejszą niedzielę w roku :)
Książka dostępna jest do darmowego pobrania po kliknięciu w baner.