Zupa / Krem dyniowy na ostro
- SKŁADNIKI :
- * dynia - 500 g
- * cebula - 1 szt
- * papryczka chili - 1 szt
- * śmietana 18% słodka - 50 ml
- * oliwa z oliwek - 2 łyżki
- * świeży imbir
- * sól
- * pieprz
Jak wiecie zupy jadam niezwykle rzadko , ale jeśli już , to zazwyczaj są to kremy.
Kremy na ostro ;)
Lubię czuć pikantny smak , który nie tylko sprawia , że szybciej czujemy się nasyceni , ale i rozgrzewa , co przydaje się w te coraz chłodniejsze dni , jakie mamy za oknem!
Dziś mam dla Was przepis na zupę z dyni – jedną z moich ulubionych w okresie jesiennym – stoi na równo z Gulaszową pulpecikami i Kremem z soczewicy.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
W garnku rozgrzewamy oliwę.
Dodajemy drobno posiekaną cebulę i papryczkę chili , mieszamy i kilka minut przesmażamy na wolnym ogniu.
Dynię kroimy w kostkę , dodajemy do garnka z cebulką.
Przesmażamy ok. 5 minut.
Zalewamy 500 ml wrzącej wody i dodajemy przyprawy – sól , pieprz i starty drobniutko imbir ( ich ilość zależy od naszych upodobań smakowych , ja wolę ostrzejsze ).
Gotujemy do miękkości przez kilkanaście minut.
Odstawiamy z palnika , dodajemy śmietanę słodką , a następnie blenderem miksujemy na gładki krem.
Podgrzewamy jeszcze raz i podajemy gorące ( solo , z grzankami lub groszkiem ptysiowym ).
Smacznego!