Zupa krem dyniowo-pomidorowa
Dynie na start !I nie jest to bynajmniej inauguracja jesieni,bo ciagle mam nadzieje na sloneczna koncowke lata.Pojawily sie pierwsze dynie i nie moglam sie oprzec,wlasciwie to stesknilismy sie juz za zupami.Wyjatkowo delikatna,lagodna i kremowa zupa z dyni,szczegolnie dla tych,ktorzy nie przepadaja za slodkawa zupa dyniowa. Dodatek kwasnych pomidorow idealnie zbalansowal slodycz dyni.Zupe podalam z grzankami z domowego chleba orkiszowego,bez zabielania mlekiem.
Skladniki na 4 porcje:
dynia Hokkaido 500-600 g
2-3 pomidory
1 cebula
1-2 zabki czosnku
600-700 ml bulionu warzywnego
sol,pieprz
galka muszkatalowa
wedzona papryka-opcjonalnie
solidna szczypta cukru
4 kromki pieczywa
2-3 lyzki masla ghee
Wykonanie:
- cebule i czosnek obrac,pokroic i zeszklic na lyzce masla ghee
- dynie pokroic ,wypestkowac.Pokroic w kostke.Hokkaido nie obieramy ze skorki.Dorzucic do cebuli i przesmazyc razem kilka minut na silnym ogniu,az zapachnie dynia
- pomidory z gory naciac na krzyz,zalac wrzatkiem na kilka minut,ostudzic i zdjac skore.Pokroic w gruba kostke i dolozyc do garnka z dynia.Zalac bulionemi gotowac okolo 15-20 minut
- kromki chleba pozbawione skorek pokroic w kostke i zrumienic na 1 lyzka masla ghee
- zupe zblendowac na gladki krem.Przyprawic sola,pieprzem,galka muszkatalowa,dodac szczypte cukru,ewentualnie wedzona papryka w proszku
- podawac z grzankami