Zupa krem dynia & jabłko & majeranek
Kolejna propozycja zupy kremu z dyni.Dodatek pomidora złamał słodycz dyni w znakomity sposób.
Przyszła kolej na jabłko,ktore w podobny sposób miało nadać wytrawny charakter kremowi z dyni.Tylko co do jabłka ? W naturalny sposób nasunął sie pomysl z majerankiem,który kapitalnie Laczy sie z jabłkiem na wytrawnie.I to wlaśnie majeranek jest clou tego kremu dyniowego.Zupa jest absolutnie rewelacyjna,pyszna.Bardzo polecam do wypróbownia.
Składniki na 4 porcje:
600-700 g dyni Hokkaido
1 jabłko
1 cebula
1 lyżka masła ghee
1 ząbek czosnku
600-700 ml bulionu lub wody
sól,pieprz
gałka muszkatałowa
kilka gałązek majeranku
Wykonanie:
- tym razem dynie upiekłam w piekarniku.Dynie przekroić na pół,pokroić w 2-3 cm kawałki.Usunąć pestki.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Dynie skropić oliwa i posolić.Dodalam galazkę rozmarynu.Piec okolo 20-25 minut w 180°C do miekkosci
- obrać cebulę i czosnek.Pokroić w grubą kostkę i przysmażyć na maśle
- jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.Dorzucić do cebulki z czosnkiem i razem przesmażyć kilka minut
- dolożyć dynię i zalać całość goracą wodą (bulionem).Zagotować.Wyłowić 2 lyzki jabłuszek do przybrania zupy
- doprawić zupę sola,pieprzem,gałka muszkatalową i majerankiem