Zupa guriltai

Zupa  guriltai

Dzisiaj propoznuję bardzo smaczną zupę o egzotycznej nazwie i pochodzeniu bowiem pochodzi ona z Mongolii.  Smakuje trochę jak gulasz, ja w dodatku zrobiłam z makaronem więc jak dla mnie jest super wersja gulaszu. Przepis pochodzi ze strony Beaty Pawlikowskiej i jest to moja propozycja do akcji Grumków.

Zdjęcie - Zupa  guriltai  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 15 dag warzyw (dowolnie: marchew, por, kapusta, ziemniaki, pietruszka itd.)
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 20 dag mięsa pokrojonego w kostkę ( u mnie wieprzowina)
  • 30 dag makaronu
  • sól, pieprz, ewentualnie inne ulubione przyprawy

Cebulę podsmażyć w rondlu na oleju, dodać warzywa, podsmażyć, dodać mięso, podsmażyć. Dodać przyprawy i smażyć przez pewien czas, często mieszając. Mongolskie gospodynie uważają, że dłuższe smażenie nadaje zupie lepszego aromatu. Do garnka dolać tyle wody, żeby zmieścił się w niej makaron. Zagotować, do wrzątku dodać makaron, gotować aż będzie gotowy, czyli ok. 15 minut. Gotową zupę można doprawić drobno siekaną natką pietruszki albo gęstą śmietaną.

Smacznego:) 

Kategorie przepisów