Zupa grzybowa
Pyszna, aromatyczna zupa grzybowa zabielona słodką śmietanką, która dodaje kremowego posmaku. Najlepiej smakuje serwowana z ulubionym makaronem. Jest to pozycja, która idealnie sprawdzi się podczas świąt, ale również podczas rodzinnego obiadu.
Składniki:
W jednym garnku podgrzać bulion. W drugim garnku zagotować wodę. Grzyby (mogą być mrożone) umyć i wrzucić na chwilę do gotującej się wody. Po około 3 minutach grzyby odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do bulionu. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Gotować przez około 20 minut.Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę. Następnie podsmażyć ją na złoto, na maśle. Kiedy cebula będzie już ładnie zarumieniona dodać mąkę i intensywnie mieszać całość drewnianą łyżką. Chwilę jeszcze smażyć wszystko razem. Odstawić z ognia i dodać kilka łyżek gotującej się zupy. Zamieszać dokładnie, żeby dobrze zahartować naszą cebulową zasmażkę. Po chwili wszystko przelać do zupy i wymieszać razem. Gotować kolejne 20 minut.Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietanką i doprawić solą i pieprzem.
Drukuj przepis
Składniki:
- 1 l bulionu lub czystego rosołu,
- 600 g grzybów (np. 300 g maślaków i 300 g podgrzybków),
- 2 listki laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 1 duża cebula,
- 2 czubate łyżki masła,
- 4 łyżki mąki,
- 150 ml słodkiej śmietanki 18% (do zup i sosów)
- sól,
- pieprz.
W jednym garnku podgrzać bulion. W drugim garnku zagotować wodę. Grzyby (mogą być mrożone) umyć i wrzucić na chwilę do gotującej się wody. Po około 3 minutach grzyby odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do bulionu. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Gotować przez około 20 minut.Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę. Następnie podsmażyć ją na złoto, na maśle. Kiedy cebula będzie już ładnie zarumieniona dodać mąkę i intensywnie mieszać całość drewnianą łyżką. Chwilę jeszcze smażyć wszystko razem. Odstawić z ognia i dodać kilka łyżek gotującej się zupy. Zamieszać dokładnie, żeby dobrze zahartować naszą cebulową zasmażkę. Po chwili wszystko przelać do zupy i wymieszać razem. Gotować kolejne 20 minut.Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietanką i doprawić solą i pieprzem.
Drukuj przepis