Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

60 g grzybów suszonych - najlepiej podgrzybków ale nie koniecznie

1 duża cebula

1 marchewka

1,2 bulionu - ja używam wywaru z warzyw

łyżka masła

sól i pieprz

Grzyby trzeba na początek zalać ok 1/2 litra ciepłej wody i moczyć co najmniej 2 godziny albo całą noc. Następnie trzeba je ugotować w wodzie w której się moczyły - do miękkości.

Miękkie grzyby trzeba wyłowić z wywaru i pokroić na paski. Wywar natomiast odparować, tak by zostało go jakieś ćwierć litra. Potem można go przecedzić przez gęste sito.

W garnku o grubym dnie rozgrzać masło a na nim poddusić posiekaną cebulę i drobno pokrojoną marchewkę. Wystarczy dusić jakieś 5-8 minut. Zalać gorącym bulionem, wlać wywar z grzybów i gotować pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem.

Ja do zupy ugotowałam kluseczki ale można podawać ją z łazankami, zacierkami, kluskami kładzionymi czy też kaszą perłową.

Zdjęcie - Zupa grzybowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów