Zupa grzybowa
60 g grzybów suszonych - najlepiej podgrzybków ale nie koniecznie
1 duża cebula
1 marchewka
1,2 bulionu - ja używam wywaru z warzyw
łyżka masła
sól i pieprz
Grzyby trzeba na początek zalać ok 1/2 litra ciepłej wody i moczyć co najmniej 2 godziny albo całą noc. Następnie trzeba je ugotować w wodzie w której się moczyły - do miękkości.
Miękkie grzyby trzeba wyłowić z wywaru i pokroić na paski. Wywar natomiast odparować, tak by zostało go jakieś ćwierć litra. Potem można go przecedzić przez gęste sito.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło a na nim poddusić posiekaną cebulę i drobno pokrojoną marchewkę. Wystarczy dusić jakieś 5-8 minut. Zalać gorącym bulionem, wlać wywar z grzybów i gotować pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem.
Ja do zupy ugotowałam kluseczki ale można podawać ją z łazankami, zacierkami, kluskami kładzionymi czy też kaszą perłową.