Zupa grzybowa z gorgonzolą
Trudno o bardziej jesienną zupę niż zupa grzybowa. Aromat lasu połączony z kremową gorgonzolą to coś, na co warto skusić się tej jesieni. Polecam gorąco!
Składniki:
500 g leśnych grzybów
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
200 g gorgonzoli
natka pietruszki
1/2 łyżki klarowanego masła
sól pieprz
Przygotowanie: Grzyby starannie czyścimy. Czosnek i cebulę siekamy i szklimy na klarowanym maśle. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podsmażamy przez chwilę, następnie zalewamy bulionem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy do zupy pokruszoną gorgonzolę i gotujemy na małym ogniu, aż się rozpuści. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki.