Zupa grzybowa z brie

Zupa grzybowa z brie

Jakiś czas temu udało mi się dostać w świetnej promocji mrożone leśne grzyby  i spożytkowałam je w postaci pysznej zupy z serem brie, dzięki któremu zupa stała się niesamowicie aksamitna i kremowa. Ostatnio serów u mnie dużo na blogu, co tylko potwierdza fakt, że są bardzo wszechstronne w wykorzystaniu. Można je jeść same, zapiekać, rozpuszczać w zupach, no wszystko. Uwielbiam sery ? W tej zupie też sprawdził się doskonale, polecam ją bo jest absolutnie przepyszna. Można zupę zmiksować przed podaniem i powstanie przyjemna zupa krem, ja jednak zostawiłam grzyby nietknięte, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Zupa grzybowa z brie / Mushroom and brie soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa grzybowa z brie

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 700 g grzybów, najlepiej mieszanki leśnych i pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki świeżych liści tymianku (lub 1 suszonego)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 160 g sera Brie, z usuniętą skórką (jeśli Ci bardzo przeszkadza) i pokrojony na kawałki

Przygotowanie:

  1. Umieść średni garnek na średnim ogniu, dodaj masło i cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i smaż aż odparuje z nich wilgoć i do lekkiego zarumienienia.
  2. Wmieszaj mąkę i smaż mieszając przez minutę, po czym wlej wino i gotuj przez minutę lub dwie.
  3. Wlej bulion, dodaj tymianek i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, dopraw zupę solą i pieprzem, przykryj garnek i gotuj przez 15 minut.
  4. Po tym czasie dodaj śmietankę i brie, wymieszaj i gotuj przez 5 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Dopraw zupę do smaku jeżeli to konieczne i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Zupa grzybowa z brie / Mushroom and brie soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Mushroom and brie soup

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 700 g wild and button mushrooms, cut into quarters
  • 2 tbsp butter
  • 1 large onion, diced
  • 3 cloves garlic, finely chopped
  • 2 tbsp flour
  • 1/2 cup dry red wine
  • 3 cups chicken stock
  • 2 tbsp fresh thyme leaves (or 1 dried)
  • salt and pepper to taste
  • 1/2 cup heavy cream
  • 160 g Brie cheese, rind removed, cut in chunks

Preparation:

  1. Place medium pot over medium heat, add butter and onion and cook until translucent. Next add mushrooms and garlic and cook until they will lose their moisture and lightly browned.
  2. Stir in the flour and cook, stirring, for a minute, add the wine and cook for a minute or two.
  3. Add the stock and the fresh thyme, and bring up to a simmer. Turn down the heat, cover and gently simmer for about 15 minutes, season to taste with salt and pepper.
  4. Add the cream and the Brie cheese, stir and simmer for 5 more minutes. Season to taste if necessary and serve!

Enjoy!

Zdjęcie - Zupa grzybowa z brie / Mushroom and brie soup - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów