Zupa grzybowa + film
Zupa grzybowa – idealny przepis na jesienne dni
Zupa grzybowa to doskonały sposób na rozgrzewający, aromatyczny obiad, zwłaszcza w okresie jesiennym. Dzięki świeżym grzybom, bulionowi i śmietanie uzyskasz pełen smak, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tradycyjnej kuchni. Co więcej, tę zupę możesz podać zarówno z makaronem, jak i ziemniakami, w zależności od tego, co wolisz lub masz pod ręką. W tym wpisie znajdziesz prosty przepis na zupę grzybową, która z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych dań.
Zupa grzybowa z makaronem to sycące danie, idealne na chłodniejsze dni. Jest łatwa w przygotowaniu, a grzyby nadają jej głęboki smak i aromat. Aby zobaczyć więcej przepisów, sprawdź naszą sekcję przepisy na zupy.
Film :
Składniki zupę grzybową:
na 4 porcje
- 500 g świeżych grzybów
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- mały kawałek selera
- 2 łyżki masła
- 2,5-3 litry bulionu
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 5 łyżek śmietany 18 %
- czarny pieprz
- sól
- 300 g ugotowanego makaronu
- posiekana natka pietruszki
Jak zrobić zupę grzybową?
Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki ale nie zbyt małe. Obraną cebulę drobno siekamy. Na patelni z rozpuszczonym masłem szklimy posiekaną cebulę od czasu do czasu mieszamy, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz grzyby, wszystko doprawiamy solą i czarnym pieprzem, mieszamy i smażymy około 5 minut po czym zdejmujemy z ognia. Obraną marchew kroimy w plasterki, obraną pietruszkę również kroimy w plastry, kawałek selera kroimy na mniejsze części.
Do garnka wlewamy gorący bulion, dodajemy do niego pokrojone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie oraz grzyby. Zupę gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw i grzybów. Do miseczki przekładamy śmietanę, wlewamy 2 chochle gorącego wywaru i wszystko dokładnie razem łączymy. Zupę zabielamy przygotowaną zawiesiną, doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Tak przygotowaną zupę podajemy z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.