Zupa grzybowa
Mój Mąż skończył urlop i wrócił na swój statek na 84 dni (chlip, chlip :(((), a na pożegnanie miał ochotę zjeść tradycyjną zupę grzybową.
Składniki:
20 g grzybów suszonych (najlepiej prawdziwków)
włoszczyzna bez pora
1 średnia cebula
4-5 ziemniaków
200 ml śmietany 22%
łyżeczka mąki
sól, pieprz
Grzyby namocz na kilka godzin, a następnie w tej samej wodzie zagotuj je, dodając marchewkę, seler, pietruszkę i obraną cebulę (w całości). Ziemniaki pokrój w kostkę i dorzuć do zupy w momencie, gdy marchewka stanie się miękka. Całość gotuj do miękkości ziemniaków. Wyjmij włoszczyznę, drobno ją pokrój i dorzuć do zupy. Cebulę wyrzuć. Śmietanę wymieszaj z łyżeczką mąki, dodaj 2 łyżki gorącej zupy z garnka (tak, aby zupa nie zwarzyła się po dodaniu śmietany). Dopraw zupę i podawaj z zieloną pietruszką.
Taką zupę można również podać z makaronem, lub też zmiksować ją w blenderze (bez ziemniaków) i podać jako krem z groszkiem ptysiowym.