Zupa curry babci Uli

Zupa curry babci Uli
Zdjęcie - Zupa curry babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa curry babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa curry babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa curry babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa curry babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa curry babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa curry babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa curry babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa curry babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa curry babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa curry babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 cebule
  • 1 pierś kurczaka
  • Olej Kujawski do smażenia
  • przyprawa curry
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 - 2 łyżki jarzynki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • śmietana 30%
Przygotowanie

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj pierś kurczaka

pokrojoną w paski i chwilę obsmaż. Wsyp przyprawę curry i smaż dalej. Przełóż wszystko do garnka, dodaj wodę, kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynkę i gotuj do miękkości. Następnie wyjmij liść laurowy i ziele angielskie i zmiksuj zupę na krem. W małym garnku lub szklance rozmieszaj mąkę, mleko w proszku i śmietankę, wlej do zupy i zagotuj. Dopraw do smaku pieprzem. Zupa powinna być wystarczająco słona, gdyż najczęściej, gotowe mieszanki przypraw oraz jarzynka zawierają w swym składzie sól.

Zamiast gotowej jarzynki możesz dodać zmielone w młynku suszone warzywa. Ryż jaśminowy, żółty ser oraz grillowane warzywa idealnie komponują się z zupą, zarówno pod względem smakowym, jak i kolorystycznym.


Historia Przepisu z Szuflady Babci Uli:


"Jest to jeden z wielu przepisów, który znalazłam w bardzo starym zeszycie z przepisami babci Uli. Zawarte są tam przepisy z wielu lat. To mój ulubiony przepis, który rozgrzeje swoją ostrością w zimowe wieczory."

Kategorie przepisów