Zupa chlebowa

Zupa chlebowa
Zdjęcie - Zupa chlebowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa chlebowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa chlebowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na grzanki:
  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę chleba
  • 4-5 łyżek oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • sól do smaku
na zupę:
  • 1 ½ litra wywaru mięsno-warzywnego (u mnie rosół na wołowinie)
  • 2-6 ząbków czosnku - ilość według gustu
  • grzanki z chleba
  • 2/3 szklanki startego żółtego sera (opcjonalnie)
Przygotowanie

Chleb pokroić w kostkę ok. 1-1,5 centymetra, wsypać do dużej miski. Pokrojony chleb równomiernie polać olejem z ziołami i szybko wymieszać.


Wyłożyć na dużą blaszkę. Opiekać w piekarniku nagrzanym do 180 OC około 25 minut (powinny być chrupiące). Podczas pieczenia co jakiś czas grzanki przemieszać.


Czosnek obrać i rozetrzeć.

Do talerza włożyć roztarty czosnek oraz starty ser zalać bardzo gorącym wywarem. Wsypać grzanki.


Porada:

1. Grzanki można przygotować z każdego rodzaju chleba, jednak o ich jakości zdecyduje właśnie rodzaj wybranego chleba – najlepsze będą takie zrobione z dobrego razowego.

2. W wersji ekspresowej można użyć gotowego bulionu z kostki, ale jednak polecam ugotowanie własnego wywaru na tę okazję. Najlepszy będzie rosół wieprzowo-wołowy.

3. Czosnek, ser i grzanki najlepiej podać na stół w osobnych miseczkach, tak aby każdy mógł nałożyć na swój talerz dowolną ilość każdego z dodatków.



Przepis pochodzi z cafebabilon.blogspot.com

Kategorie przepisów