Zupa cebulowo - serowa

Zupa cebulowo -  serowa

Dzisiaj przedstawiam pyszne połączenie sera i cebuli. Zestaw smakowy znany i pewnie często stosowany, w zupie wypadł wspaniale. Zupa jest dość sycąca  i raczej nadaje sie na chłodne dni. Przepis znalazłam we fragmencie starej gazety, ale  nie wiem jakiej, pewnie Moje Gotowanie albo Sól i Pieprz.

Zdjęcie - Zupa cebulowo -  serowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • mały kawałek boczku wędzonego
  • sól, pieprz
  • odrobina masła
  • duża cebula
  • 20 dag sera żółtego
  • serek topiony
  • 2 łyżki śmietany

Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać boczek i gotować około pół godziny. Następnie wyjąć boczek, pokroić w kostkę, wywar przyprawić do smaku. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu, wrzucić pokrojony boczek i pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zrumienić i na koniec dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Zawartość patelni dodać do wywaru i gotować. Dodać starty żółty ser i serek topiony. Gotować około 10 minut, mieszając. Na koniec dodać trochę śmietany. Przyprawić sola i pieprzem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów