Zupa cebulowo - serowa
Dzisiaj przedstawiam pyszne połączenie sera i cebuli. Zestaw smakowy znany i pewnie często stosowany, w zupie wypadł wspaniale. Zupa jest dość sycąca i raczej nadaje sie na chłodne dni. Przepis znalazłam we fragmencie starej gazety, ale nie wiem jakiej, pewnie Moje Gotowanie albo Sól i Pieprz.
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- mały kawałek boczku wędzonego
- sól, pieprz
- odrobina masła
- duża cebula
- 20 dag sera żółtego
- serek topiony
- 2 łyżki śmietany
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać boczek i gotować około pół godziny. Następnie wyjąć boczek, pokroić w kostkę, wywar przyprawić do smaku. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu, wrzucić pokrojony boczek i pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zrumienić i na koniec dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Zawartość patelni dodać do wywaru i gotować. Dodać starty żółty ser i serek topiony. Gotować około 10 minut, mieszając. Na koniec dodać trochę śmietany. Przyprawić sola i pieprzem.
Smacznego:)