Zupa cebulowa
Zupa cebulowa wywodzi się z kuchni francuskiej i początkowo spożywana była przez chłopów, w biednych gospodarstwach domowych. Dzisiaj jest jedną z najpopularniejszych zup. Ma bardzo charakterystyczny i niepowtarzalny smak. Jest lekko słodkawa, dlatego nie wszystkim może ona przypaść do gustu. Ja jednak bardzo ją lubię, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Bardzo prosta w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 duże cebule
- 100 g marchewki
- 4 łyżki brandy lub białego wina
- 1 łyżka masła (10 g)
- 1 łyżka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ¼ łyżeczki tymianku
- sól, pieprz czarny – do smaku
Dodatkowo:
- 2 kromki bagietki
- 40 g żółtego sera
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić łyżkę masła i łyżkę oleju. Dodać cebulę i podsmażać, aż będzie złotobrązowa. Należy uważać, aby się nie przypaliła - dobrze jest więc ją mieszać od czasu do czasu. Zezłoconą cebulę zalać 3/4 litra wrzącej wody, dodać obraną, przekrojoną na pół marchewkę oraz pozostałe przyprawy. Gotować 20 minut. Pod koniec gotowania dodać brandy lub wino.
Kromki bagietki zrumienić w piekarniku lub tosterze. Ser zetrzeć na tarce.
Zupę podawać gorącą, z grzanką, posypaną serem. Można też kromki posypane serem ułożyć na zupie i całość wstawić na chwilkę do piekarnika, by ser się rozpuścił i w takiej formie podawać.
Smacznego:-)
Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta.