Zupa batatowa z indykiem
PDF Button
Raczej na chłodniejsze dni, kremowa zupa z batatów o pięknym pomarańczowym kolorze i egzotycznym smaku.
Warzywa obieramy, tniemy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Gotujemy 45-50 minut aż wszystkie warzywa zmiękną. Odcedzamy wodę, można zostawić odrobinę na dnie garnka, dla lepszego miksowania. Całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy bulion i sok pomarańczowy. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem do smaku.
Indyka siekamy na bardzo drobną kostkę, można też zmielić w maszynce. Na patelni rozgrzewamy olej, indyka solimy, pieprzymy (szczyptami), smażymy mięso na wysokim ogniu do złocisto-brązowego koloru (10-15 minut), mieszając. Szczypiorek siekamy drobno.
Zupę przybieramy kleksem śmietany, dodajemy 1-2 łyżki mięsa oraz szczypiorek. Podajemy na ciepło.
Smacznego!