Zupa a’la Beef Stroganoff
- Wynik: 75
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 60minuty
Pyszna, sycąca zupa smakowo nawiązująca do powszechnie znanego gulaszu. Doskonale rozgrzewa. Talerz tej zupy w zupełności wystarcza za drugie danie.
Składniki- wołowina gulaszowa - 400 g
- cebula - 1 szt.
- marchewka - 1 szt.
- pieczarki - 10 szt.
- makaron tagiatelle - 2 gniazdka lub 100 g
- natka pietruszki - do posypania
- śmietanka - 100 ml
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- sos Worcestershire - 2 łyżki
- olej - 3 łyżki
W dużym garnku rozgrzać olej. Oczyszczone mięso pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, obsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, następnie przepuszczony przez praskę czosnek i pokrojona w kostkę marchewkę. Chwilę smażyć. Wlać około 4 litrów wody lub bulionu np. warzywnego lub wołowego. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojone pieczarki oraz makaron. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sosem Worcesterhire. Wlać śmietankę i wymieszać. Podawać zupę posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)