Zrazy wołowe w czerwonym winie

Zrazy wołowe w czerwonym  winie

Wołowina nie pojawia się u nas zbyt często ale chyba to zmienię. Mięso wołowe, dobrze przyrządzone może być naprawdę smaczne. Niestety, kilka razy zdarzyło mi się coś zepsuć i chyba dlatego niezbyt często sięgam po to mięso a poza tym nie jest dostępne tak jak drób czy wieprzowina. Ale ostatnio odkryłam sklep gdzie mogę kupić zawsze świeżą wołowinę w dodatku pani, na  życzenie klienta,  przepuszcza przez specjalną maszynę do zmiękczania i dzięki temu oszczędzam czas w domu a przecież nie znoszę zbijania mięsa. Dzisiejsze danie zawiera czerwone wino w związku z tym kolor nie zachwyca ale mięso podane z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków i papryki smakowało wspaniale.

Zdjęcie - Zrazy wołowe w czerwonym  winie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kg miękkiej wołowiny
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • mąka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • ogórek kiszony
  • cebula
  • ostra musztarda
  • 2 szklanki bulionu

Umyte i osuszone mięso pokroić  w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm, przykryć folią i rozbić tłuczkiem z obu stron, chyba że zrobi to wspomniana pani ze sklepu. Posmarować z jednej strony musztardą. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplastry. Ogórki pokroić  w ćwiartki. Na każdym płacie mięsa ułożyć  na warstwie musztardy po  kawałku ogórka, obranym ząbku czosnku i kilka piórek cebuli. Następnie zwinąć mięso ciasno w rulon i spiąć wykałaczką. Rolady obtoczyć w mące, obrumienić na rozgrzanej  oliwie, podlać  szklanką czerwonego wina, dodać liść laurowy, ziele angielskie. Gdy wino trochę odparuje dodać bulion i dusić aż mięso będzie miękkie. Pod koniec zagęścić sos mąką rozprowadzoną w wodzie.

Smacznego:)

Kategorie przepisów