Zrazy mielone z kapustą
Ten przepis będzie gratką dla zwolenników mielonych. Przepis na nie pochodzi z lat 30-tych ubiegłego wieku. W sumie kapusta jest dodana do mięsa, a nie zawijana - w efekcie dodaje soczystości potrawie i niepowtarzalnego smaku. Receptura zaczerpnięta od Moniki z Kuchennego kredensu:-) Mogę tylko dodać od siebie, że znikały ze stołu w tempie ekspresowym:-)
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego siekanego lub grubo zmielonego,
- 1/2 główki kapusty,
- 1 bułka,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 10 g mąki,
- bułka tarta,
- sól, pieprz,
- masło do podsmażenia cebuli,
- smalec lub olej do smażenia.
Przygotowanie: Kapustę poszatkować i ugotować do miękkości w wodzie. Ugotowaną odcedzić i jak najdrobniej posiekać. Cebulę drobno pokrojoną w kosteczkę i zeszklić na maśle, pod koniec dodać kapustę. Chwilę razem poddusić. Odstawić do ostudzenia. Wyrobić dokładnie mięso z namoczoną w wodzie i odciśniętą bulką. Dodać jajko, cebulę z kapustą, sól, pieprz i mąkę. Wszystko dobrze wymieszać. Z masy formować podłużne zraziki, każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na smalcu lub oleju do zrumienienia panierki.