Żółty chleb z kukurydzą

Żółty chleb z kukurydzą

Zdjęcie - Żółty chleb z kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodatek kukurydzy do chleba to gwarancja sukcesu, o czym przekonałyśmy się już robiąc chleb meksykański z kukurydzą z puszki i papryczką chilli oraz chlebek kukurydziany na mące kukurydzianej bez drożdży.

Powoli kończy się sezon na świeżą kukurydzę w kolbie, którą uwielbiam podgryzać do obiadu latem. Dlatego póki kukurydza w kolbie jeszcze jest, postanowiłam ją wykorzystać w chlebie.

W przypadku chleba meksykańskiego, kukurydzę z puszki zmiksowałam a kukurydziany mus dodałam do ciasta, łącząc go z mąką. Tym razem ziarenek kukurydzy nie miksowałam, a dodałam je w całości.

Wystarczy jedna kolba, trochę mąki, drożdże, woda i przyprawy. Do tego ok. 2,5 godziny czasu i odrobina cierpliwości i wprawy, a chlebek na pewno się uda :)

Zdjęcie - Żółty chleb z kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Żółty chleb z kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Żółty chleb z kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Żółty chleb z kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żółty chleb z kukurydzą Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 hours Czas pieczenia: 30 mins Całkowity czas: 2 hours 30 mins Porcje: 1 Składniki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • kolba kukurydzy (ok. 180 g ziaren)
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • 190 ml letniej wody
Przygotowanie
  1. Kolbę kukurydzy stawiamy nad deską pionowo i kroimy z góry na dół otrzymując ziarna kukurydzy. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z łyżeczką masła i podsmażamy dwie minuty. Przerzucamy do miseczki.
  2. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól oraz kurkumę. Suche składniki mieszamy. Dosypujemy ziarenka kukurydzy oraz pietruszkę i wszystko mieszamy.
  3. Powoli wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem). Po kilku minutach (ok.6), ciasto osiągnie formę kuli.
  4. Wrzucamy je do miski, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  5. Po podwojeniu objętości wyciągamy ciasto na blat. Formujemy w okrągły bochenek i kładziemy go na papierze do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
  7. Chleb pieczemy przez 30-35 minut, aż skórka i ziarenka kukurydzy się zarumienia. Wyciągamy z pieca i studzimy na kuchennej kratce.
2.2.8

Kategorie przepisów