Żółta zupa pomidorowa
Latem kiedy pomidorów jest najwięcej i są o tej porze najlepsze ręce same mi idą do żółtych pomidorów. Nie wiem dlaczego tak robię. Co powoduje, że je wybieram? Zrobiłam z nich żółtą zupę pomidorową.
6 sztuk żółtych pomidorów
1 żółta papryka
cebula biała
oliwa z oliwek ( 1-2 łyżki)
łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki kurkumy
pieprz
bazylia/pietruszka
garść żółtej soczewicy
Pomidory sparzyć i zdjęć skórkę. Cebulę posiekać, paprykę pociąć na małe kawałki. W garnku w którym będzie gotować się zupa wlać oliwę i lekko podgrzać. Wrzucić cebulę, paprykę i pocięte pomidory. Dusić. Pomidory puszczą dużo wody. Dodać sól i kurkumę. Przykryć i dusić chwilę. Można dodać szklankę wody. Wrzucić garść soczewicy i gotować do miękkości. Zmiksować. Podawać z ziołami, choć ja w niej widzę porcję białej ryby, może dorsza.