Ziołowe młode ziemniaki, pieczone
Pieczone młode ziemniaki.
Młode ziemniaki pieczone z rozmarynem, czosnkiem, tymiankiem i natką pietruszki. Ziemniaki doprawione solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i płatkami chili.
- około 1kg niewielkich młodych ziemniaków
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 1 cytryna pokrojona w kliny
- sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- 1/2 - 1 łyżeczka płatków chili, do smaku
Przepis na pieczone ziemniaki
Krok 1.
- Młode ziemniaki starannie wyszorować, pokroić na połówki, następnie włożyć do miski i dodać wszystkie pozostałe składniki - wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (bez termoobiegu) lub 200 (stopni z termoobiegiem).
- Przygotowane ziemniaki wsypać do brytfanny, równomiernie rozłożyć i podlać odrobiną wody - ziemniaki piec przez około 40 minut, aż będą miękkie w środku. Jeżeli ziemniaki zaczną zbyt szybko się rumienić, zmniejszyć temperaturę i piec do czasu, aż będą gotowe.
Miłego gotowania!