Ziołowe bułeczki z chrzanem
Moją drugą propozycją w Weekednowej Piekarni były ziołowe bułeczki z chrzanem znalezione na blogu Liski. Ciasto bardzo łatwo i przyjemnie się wyrabia a chrzan jest prawie niewyczuwalny. Ja dodałam zielonego wasabi więc moje bułki są o lekko zielonkawej barwie.
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży (lub 1,5 łyżeczki drożdży suszonych instant)
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłej wody
- 350 g mąki pszennej, dowolnej
- 60 g miękkiego białego sera
- 40 g miękkiego masła
- 1,5 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół
Drożdże zasypać łyżeczką cukru, dodac 3 łyżki wody i odstawić na 10 minut. Kiedy "ruszą", dodać resztę wody i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto - będzie gładkie i lśniące. Można to zrobić również mikserem, ugnatając ciasto hakiem ok. 5-6 minut. Z ciasta uformować kulę i przełożyć ją do miski. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1-1,5 h. Ciasto podwoi objętość. Wyrośniete ciasto podzielić na 9 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 30-40 minut. Wyrośniete bułeczki posmarować wodą (ok. 1/4 szklanki) wymieszaną z cukrem pudrem (1/2 - 1 łyżeczka). Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wstawić wyrośnięte bułeczki do gorącego piekarnika. Piec bułki ok. 16-20 minut.
Smacznego:)