Ziołowe bułeczki pełnoziarniste
Pełne błonnika, syte i bardzo zdrowe bułeczki, w całości upieczone z mąki pełnoziarnistej. Bardzo proste w wykonaniu i aromatyczne dzięki sporemu dodatkowi ziół. Upiekłam je na próbę z małej porcji mąki, bo nie za bardzo dowierzałam, że bedą smaczne. Są smaczne i właściwie nie trzeba do nich żadnych dodatków. Smaczne z samym masełkiem lub serkiem topionym. Będą pulchne, tylko potrzebuja czasu żeby wyrosnąć.
łna 6 dużych lub 12 małych bułek:
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
do 150 ml letniej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdzy
1 łyżeczka soli morskiej
25 ml oleju lub masło
zioła-melisa, oregano i każde inne, jak najwięcej
2 łyżki mleka do posmarowania
Wykonanie:
- wymieszać mąkę z woda, dodać sól i drożdże. Ciasto przykryć i pozostawić na 30 minut
- ciasto ponownie zagnieść, dodać posiekane zioła i rozpuszczony olej lub masło i pozostawić na następne 30 minut
- formować małe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić 20 minut do napuszenia
- bułeczki posmarować letnim mlekiem, naciąć (naciełam nożyczkami) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 225°C. Zaparować piekarnik, by bułeczki miały chrupiącą skórkę. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec 20 minut
- studzić na kratce