Zimowy napój imbirowy

Zimowy napój imbirowy
Zdjęcie - Zimowy napój imbirowy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kalendarz wskazuje, że aktualnie mamy zimowy miesiąc luty, pogoda za oknem zdaje się zaprzeczać tej tezie. Jednak mimo wyższej, niż zwykle o tej porze temperaturze powietrza, trwa sezon zachorowań na grypę. Dzisiaj proponujemy napój, który łączy w sobie przeciwzapalne właściwości imbiru, antybakteryjne miodu i pomarańczy i rozgrzewające cynamonu. Dodajcie do tego sporą dawkę witaminy C i B, którą zawierając cytrusy i zastanówcie się jak do tej pory przetrwaliście zimę bez naszego napoju ;-)


Zdjęcie - Zimowy napój imbirowy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
około 1,5 cm kawałek korzenia imbiru,
połowa pomarańczy,
kawałek kory cynamonu,
łyżka miodu np. lipowego,
1 mandarynka, woda.

Przygotowanie:
Imbir obieramy i drobno kroimy, wrzucamy do kubka i lekko zgniatamy. Dolewamy 3/4 kubka wrzącej wody, wrzucamy cynamon. Po wystygnięciu wody, do letniego naparu imbirowego dodajemy miód i mieszamy do jego rozpuszczenia. Uzupełniamy kubek sokiem z pomarańczy i kawałeczkami mandarynki. Zamiast wody możemy użyć naparu z zielonej herbaty lub liści malin. Na zdrowie :-)

Zdjęcie - Zimowy napój imbirowy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów