Zimowy deser- apfelstrudel z sosem waniliowym
Lekko jeszcze ciepłe ciasto nadziewane jabłkami, pachnące cynamonem, podane w towarzystwie sosu waniliowego- czy można wyobrazić sobie lepszy deser na zimowy okres przedświątecznych spotkań?
Ciasto na strudel powinno być wręcz przejrzyste, rozwałkowane tak cienko, jak tylko się da- to sekret udanego wypieku!
*****
Po więcej przepisów na Boże Narodzenie, zapraszam do darowego e-booka
Świąteczna Kuchnia Agaty (klik)
Składniki
- ciasto
- mąka pszenna - 3 szklanki
- jajko - 1 szt
- masło - 1/4 szklanki, miękkie
- sól - 1/2 łyżeczki
- woda - 1 szklanka, zimna
- nadzienie
- bułka tarta - 3/4 szklanki
- masło - 1/2 szklanki, roztopione + 2 łyżki
- jałko - ok. 6 dużych sztuk
- cukier - 1/3 szklanki
- rodzynki - 3/4 szklanki
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- sos waniliowy
- mleko - 450 ml
- cukier z wanilią - 3 łyżki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- żółtko - 3 szt
Przygotuj ciasto- z mąki, jajka, miękkiego masła i soli zagnieć ciasto, stopniowo dodając zimną wodę. Odstaw na 1 godzinę.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z rodzynkami i cynamonem.
Bułkę tartą zarumień na 1/4 szklance masła. Połowę porcji dodaj do jabłek.
Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Rozłóż na nim pozostałą ilość podrumienionej bułki tartej. Na niej- jabłka z dodatkami. Zawiń boki ciasta do wnętrza, całość zwiń jak roladę. Przenieś na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj (pędzelkiem) roztopionym masłem. Wstaw do piekarnika nagranego do 190 oC, piecz ok. 40 minut.
Sos: Mleko podgrzej do granicy wrzenia. W miseczce połącz żółtka jajek z cukrem i mąką. Ciągle mieszając wlej do jajek ok. 1/2 szklanki mleka. Następnie przelej mieszaninę do reszty mleka w garnuszku. Ciągle mieszając gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Od razu przelej do sosjerki.