Zimowe buraczki
Zimowe buraczki .Pasują do każdego obiadku .Pyszne i zdrowe.
składniki
1 kg buraków
1/2 kg cukinii
1/2 kg papryki czerwonej
liść laurowy
1 szklanka ocet 10 %,
1 szklanka cukier,
1/2 szklanki woda,
1 łyżeczka soli
1 szkl oleju,
4 cebule
Buraki dobrze myjemy i gotujemy w skórce. Po ugotowaniu studzimy i obieramy z skórki.Następnie ścieramy na tarce duże oczka. Cukinie obieramy i ścieramy także na tarce duże oczka. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Cebule siekamy w kosteczkę. W garnku zagotowujemy ocet ,wodę ,cukier i sól . Dodajemy olej mieszamy. Gotujemy ok 5 min z pokrojoną cebulą . Następnie dodajemy buraki paprykę i cukinie. Mieszamy . Gotujemy ok 5 min. Gorące nakładamy do słoików ,zamykamy. Pasteryzujemy ok 7 min .
składniki
1 kg buraków
1/2 kg cukinii
1/2 kg papryki czerwonej
liść laurowy
1 szklanka ocet 10 %,
1 szklanka cukier,
1/2 szklanki woda,
1 łyżeczka soli
1 szkl oleju,
4 cebule
Buraki dobrze myjemy i gotujemy w skórce. Po ugotowaniu studzimy i obieramy z skórki.Następnie ścieramy na tarce duże oczka. Cukinie obieramy i ścieramy także na tarce duże oczka. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Cebule siekamy w kosteczkę. W garnku zagotowujemy ocet ,wodę ,cukier i sól . Dodajemy olej mieszamy. Gotujemy ok 5 min z pokrojoną cebulą . Następnie dodajemy buraki paprykę i cukinie. Mieszamy . Gotujemy ok 5 min. Gorące nakładamy do słoików ,zamykamy. Pasteryzujemy ok 7 min .