Zimowa bagietka

Zimowa bagietka

Zdjęcie - Zimowa bagietka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nadeszła zima, to bezdyskusyjny fakt. Patrzę właśnie przez okno na spadające płatki śniegu i śmieję się sama do siebie, bo uwielbiam śnieg. Uwielbiam też związane nieodłącznie z zimą smaki. Nazywam je „rozgrzewaczami”.

Z „rozgrzewaczami” można zrobić sobie najlepszą herbatę, a desery z ich dodatkiem sprawiają, że zapominamy o zimie. To nic innego jak suszone owoce, imbir, cynamon ( i inne przyprawy korzenne), cytrusy, miód i wiele innych. Postanowiłam więc z części tej mieszanki stworzyć prawdziwie zimową bagietkę.

Zdjęcie - Zimowa bagietka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyznam, że od jakiegoś czasu eksperymentuje z bagietkami i ta wyszła zdecydowanie najlepiej. Poza rustykalnym kształtem, idealną chrupiącą skórką, ma bardzo nietypowy, imbirowo-korzenny smak, który idealnie pasuje do położenia na niej twarożku i powideł. Po prostu bajka.

Zdjęcie - Zimowa bagietka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Opracowałam też kolejny sposób wyrastania bagietek. Wykorzystuje do niego z jednej strony brzeg blachy, co sprawia, że tylko z jednej strony muszę zbudować „mur” z folii aluminiowej. Dzięki temu bagietka nie rozchodzi się na boki i podczas wyrastania i podczas pieczenia.

Zimowa bagietka Autor: Sliwka Porcje: 1

Skladniki
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • 100 g suszonych daktyli
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • ok. 100 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Imbir obierz ze skórki i bardzo drobno posiekaj. Daktyle pokrój na małe kawałki.
  2. Połącz ze sobą w misce lub na stolnicy mąkę, sól, drożdże i przyprawę do piernika. Dorzuć imbir i daktyle.
  3. Dodaj syrop klonowy i zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania dodawaj ciepłą wodę.
  4. Gdy ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od ręki, elastyczną konsystencję zagniataj jeszcze przez 5 minut.
  5. Wstaw ciasto do miski, miskę przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na ok. 1, 5 godziny.
  6. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta długi rulon, o długości ok. 30 centymetrów. Uklep go lekko z góry i połóż na nieprzywierającej blasze lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby bagietka z jednej strony przywierała swoim brzegiem do brzegu blachy. Z drugiej strony uformuj grubą ściankę z folii aluminiowej, aby przytrzymała bagietkę w czasie wyrastania.
  7. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  8. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Wstaw bagietkę i piecz przez ok. 25 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nią wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.

#version#

Kategorie przepisów