Zimne nóżki cielęco-wołowe
20 dag pręgi wołowej
30 dag cielęciny od szynki
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 pora
sól
pieprz
ziele angielskie
1 bulion cielęcy
2 ząbki czosnku
natka zielonej pietruszki
2 łyżki żelatyny
Mięso umyć, wrzucić do gara, zalać wodą (około3 l.), gotować. Warzywa obrać, umyć, wrzucić do gotującego się mięsa. Dodać bulion cielęcy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować do miękkości. Następnie wywar przecedzić przez sitko. Mięso i marchewkę drobno pokroić. Wrzucić do gara z przecedzonym wywarem, zagotować. Wywaru powinno zostać mniej więcej 1,5 litra po ugotowaniu. Żelatynę rozpuścić w odrobinie ciepłego wywaru. Odstawić na około 20 minut, następnie wlać do reszty składników. Doprawić czosnkiem i dodać poszatkowaną zieloną pietruszkę. Rozlać do miseczek, odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Podać z plastrami cytryny.