Zimne nóżki cielęco-wołowe

Zimne nóżki cielęco-wołowe

20 dag pręgi wołowej

30 dag cielęciny od szynki

2 marchewki

1 pietruszka

1/2 pora

sól

pieprz

ziele angielskie

1 bulion cielęcy

2 ząbki czosnku

natka zielonej pietruszki

2 łyżki żelatyny

 

 

 

 

Mięso umyć, wrzucić do gara, zalać wodą (około3 l.), gotować. Warzywa obrać, umyć, wrzucić do gotującego się mięsa. Dodać bulion cielęcy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować do miękkości. Następnie wywar przecedzić przez sitko. Mięso i marchewkę drobno pokroić. Wrzucić do gara z przecedzonym wywarem, zagotować. Wywaru powinno zostać mniej więcej 1,5 litra po ugotowaniu. Żelatynę rozpuścić w odrobinie ciepłego wywaru. Odstawić na około 20 minut, następnie wlać do reszty składników. Doprawić czosnkiem i dodać poszatkowaną zieloną pietruszkę. Rozlać do miseczek, odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Podać z plastrami cytryny.

 

 

 

 

 

 

 

                                  Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

          Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

         Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

          Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

 

 

Kategorie przepisów