Zimne nóżki

Zimne  nóżki

Zimne nóżki czyli galareta gotowana na wieprzowych nogach, podawana na zimno jest świetną przystawką, znaną chyba wszystkim,  w każdej części Polski. Jest to również moja propozycja do akcji Gotujemy po polsku zorganizowanej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia.

Zdjęcie - Zimne  nóżki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kg nóżek wieprzowych
  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • marchew, seler, pietruszka
  • przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz)
  • Nóżki i mięso dokładnie wypłukać i zalać taką ilością wody, by tylko je przykryła. Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć temperaturę do minimum. Gotować około 4-5 godzin. W połowie czasu gotowania dodać jarzyny i przyprawy. Całość posolić pod koniec gotowania. Ugotowane mięso i nóżki wyjąć do ostudzenia, wywar  przecedzić przez sito. Mięso rozdrobnić na kawałki, marchew pokroić w plasterki i ułożyć w miseczkach( u mnie pudełeczka po serkach wiejskich). Zalać wywarem i zimne wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać  skropione cytryną lub octem.

    Smacznego:)

    Zdjęcie - Zimne  nóżki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Kategorie przepisów