Ziemniaki "przypalanki"

Ziemniaki "przypalanki"
Mój smak lata! Młode ziemniaki uduszone na tłuszczu, z dużą ilością koperku. Pasują do mięsa, ryb i warzyw, ale najlepiej smakują z kubkiem prawdziwego wiejskiego zsiadłego mleka.

Co z tego, że niezdrowe? Co z tego, że tłuste i pełne cholesterolu? Co z tego, że mało dietetyczne, skoro są PYSZNE!

Zdjęcie - Ziemniaki "przypalanki" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Młode ziemniaki należy namoczyć i oskrobać ze skórki. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Garnek powinien mieć grube, nieprzywierające dno. Ziemniaki od momentu zagotowania gotujemy ok. 3 minut. Odlewamy wodę. Dodajemy smalec (z niego cały smak!) i kilka łyżek oleju. Dusimy na średnim ogniu, co jakiś czas potrząsając garnkiem. Kiedy ziemniaki są miękkie, solimy je i posypujemy koperkiem. Kiedy poczujemy intensywny zapach kopru, wykładamy ziemniaki na talerz. Gotowe :)

Smacznego!

Kategorie przepisów